T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TİRE - İstiklal İlkokulu

Cumuhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti yüzüncü yıla emin adımlarla yürüyor.

 

Tarihi her daim şek29-10-2022illendiren bir milletin bireyi olarak bize bu günleri bırakan büyük lider Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarına kurtuluş mücadelesinde yer almış herkese minnet ve şükranlarımızı sunarken onları saygı ile selamlıyoruz.

Cumhuriyet, demokrasiye geçişin ilk adımı olarak ilan edilirken Mustafa Kemal Atatürk, gençlik yıllarından beri bunu hedeflemiş, Kurtuluş Savaşı kazanıldığında da bu hedefini gerçekleştirmiştir.

Atatürk cumhuriyetin ilanını nutukta şu şekilde anlatır:

28 Ekim akşamı Çankaya köşkünde yakın arkadaşlarına verdiği akşam yemeğinde, seçim çalışmaları, seçim dedikoduları, seçilenler seçilemeyenler konuşulup dururken...

Atatürk, eline bıçağını alarak hafifçe tabağına vurur ve şu tarihi sözü söyler:

"Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!  

Ertesi gün mecliste bütün hazırlıklar tamamlanarak anayasaya  "Türkiye devleti'nin hükümet şekli Cumhuriyet'tir. maddesini koydurarak cumhuriyet ilan edilmiştir.

Türk Milleti'nin geleceği olan çocuklarımız, cumhuriyetin bizlere verdiği hürriyet, insan hakları, eğitim hakkı, birey olma hakkı gibi haklarımızı kullanarak, bilimin ışığında güzel ülkemiz Türkiye'mizi en gelişmiş milletlerin içine sokmak için elimizden geleni yapalım.

Şunu unutmayalım: Biz ki her zaman dünyada mazlum insanların yanında olmuş dünyaya örnek olmuş büyük Türk Milletiyiz.

Biz ki, verdiğimiz kurtuluş mücadelesi ile esir milletlere Asya'dan Afrika'ya kadar örnek olmuşuz.

Biz ki, Atatürk gibi çağlar üstü bir lidere ve dünyada 100'ün üzerinde ülkede saygı ile anılan çağdaş bir lidere sahibiz.

Cefakar bir neslin torunları olarak bizim bu günleri görmemizi sağlayan tüm geçmişlerimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.10.2022 - Güncelleme: 29.10.2022 09:20 - Görüntülenme: 140
  Beğen | 2  kişi beğendi